top of page

Moderne devotie

Petrus Norbertus Donders (Tilburg, 27 oktober 1809 - Batavia (Suriname), 14 januari 1887) ook wel liefkozend bekend als Peerke Donders, was een priester/ missionaris die in 1982 zalig is verklaard.

Donders'geboortehuisje werd in 1930 aan de Pater Dondersstraat 4 in Tilburg gereconstrueerd op de vroegere fundamenten. Men bouwde er ook een kapel met processiepark en natuurlijk is er naast het huis en de kapel een restaurant gevestigd. De uitbater wil ook een graantje meepikken van de vele bedevaartgangers die er dagelijks komen. In 2009 werd in het processiepark het Peerke Donders Paviljoen geopend. Dit paviljoen is mogelijk gemaakt door talloze giften van de Tilburgse bevolking en van divers fondsen, overheden, kerkelijke instanties, congregaties, particulieren en bedrijven.

Ik kom er regelmatig en wat me telkens weer ontroert zijn de berichtjes die bedevaartgangers achterlaten in een klapper die achter in de kapel ligt. Het verbaast me dat mensen hun leed en levensproblemen hier optekenen in de hoop dat Peerke vanuit de Hemel hen bij zal staan, zoals hij bij leven de melaatsen in Suriname heeft geholpen. De devote naïviteit van de meestal anonieme berichtjes doet me denken aan de verhalen van Felix Timmermans. Ze geven op dezelfde wijze als waarop Timmermans zijn verhalen vertelt, een inkijkje in een beleving van het geloof die je in 2015 niet meer verwacht tegen te zullen komen. Ze komen anachronistisch maar oprecht authentiek over en ik hoop dat de bedevaartgangers er kracht uit zullen putten.

Hier volgt een keuze uit de ontroerende berichtjes die ik tijdens mijn laatste bezoek heb gelezen:


Beste Peerke,

Ik wil dat je mijn vader beter maakt.


Beste Peerke,

Ik hoop dat mijn dochter liever wordt.


Lieve Peerke,

Wilt U mij bijsteunen bij het opvoeden van mijn kinderen!

Ik dank u, dat God iemand naar mij gestuurd heeft, om een boodschap over te brengen,

Amen, Hans


Beste Peerke,

Zorg dat mijn kleinkinderen de toetsweken goed zijn doorgekomen, zodat ze weer verder komen. En voor m'n dochter dat ze toch iemand tegenkomt dat het klikt en voor 'n goede reis.


Bedankt Peerke


Lieve Peerke,

Ben mijn voorspraak bij O.L.Heer. Vraag hem om mij beter te maken.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page