top of page
Foto van schrijverPaul van Gulick

Een koorbezoek, een dominee en een saxofonist

In oktober 2014 was het Poolse koor Agricola uit Krakow op bezoek in Breda in het kader van de bevrijding van Brabant toen 70 jaar geleden. De contacten met Agricola zijn tot stand gekomen via mijn vrouw Kitty en Jan van Corven. Een lid van mijn Kamerkoor BonTon, René Strik, had zijn studiegenoot Jan ontmoet. Jan van Corven bleek als puber op het Pauluslyceum in Tilburg het gymnasium te hebben doorlopen, net als Kitty. Bij toeval kwamen ze erachter dat Jan Kitty kende en van het een komt het ander. Kamerkoor BonTon ging op concertreis naar Krakow en Agricola kwam op uitnodiging van BonTon naar Nederland. De contacten waren gelegd en ondanks het feit dat BonTon niet meer bestaat, zijn de contacten hartelijk en blijvend. In 2015 zouden we met het Zuid-Nederlands Kamerkoor naar Krakow gaan om daar gezamenlijk met Romsey Choral Society een Pools/Engels/Nederlands concert te geven. Gezamenlijk voerden we er composities uit van Haendel (delen uit Messiah), Botor (Caritas), Bacewiz (Vioolconcert) en van mij (Requiem Canario). De voorbereidingen waren in 2014 in volle gang en het is uiteindelijk een mooi project geworden.


Het Poolse koor was in 2014 op uitnodiging van het Princenhage's Mannenkoor naar Breda gekomen en had een overladen programma. Vrijdagmiddag, na een busreis van 15 uur, een repetitie met organist Aart Bergwerf in de Grote Kerk te Breda en 's avonds een concert in dezelfde Grote Kerk. Zaterdags een bezoek aan de militaire begraafplaats, het Maczekmuseum en 's avonds een concert met de Harmonie Vereniging Oosterhout in de Sint Jansbasiliek aldaar. Zondags een opluistering van een bevrijdingsdienst in de Grote Kerk van Breda en het geheel werd afgesloten met een feestavond met het Princenhage's Mannenkoor in Effen. Kortom een druk bezet weekend met veel muzikale hoogtepunten en indrukken. Via Antwerpen is het koor nu weer op weg naar huis.


Tijdens de dienst in de Grote Kerk had Ds. Saskia van Meggelen het in haar overweging over het feit dat 10 rechtvaardigen in verdorven steden als Sodom en Gomorra de vernietiging zouden hebben kunnen tegengaan (Genesis 18:32 "Abraham zei: ‘Ik hoop dat u niet kwaad wordt, Heer, wanneer ik het nog één keer waag iets te zeggen: stel dat het er maar tien zijn.’ ‘Dan zal ik haar niet verwoesten omwille van die tien'."). Hier putte zij de hoop uit dat een gering aantal rechtvaardigen (het goede) van grote invloed kan zijn op het negatieve en het slechte dat ons soms lijkt te omringen.



Die zelfde middag zag ik in "Het uur van de Wolf" een documentaire over de mediaschuwe en briljante 84-jarige saxofonist Sonny Rollins. Het was een boeiend portret waarin hij opmerkelijke uitspraken deed over improviseren en componeren, maar ook over het goede en slechte in mensen. Hij had het erover dat hij vaak gediscrimineerd werd omwille van zijn Afro-Amerikaanse afkomst. Maar dat als hij tegenover 500 discriminerende opmerkingen 1 positieve, welgemeende en oprechte opmerking kreeg, die 500 negatieve ervaringen als sneeuw voor de zon verdwenen waren. Hij verwees daarmee naar hetzelfde als wat Ds. Saskia van Meggelen die ochtend uitgesproken had.


Mooi toch dat eenzelfde positieve kijk op goed en kwaad uit verschillende hoeken onverwacht versterkt binnen kan komen in zo'n weekend vol fijne ervaringen.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page